Her ebeveyn ne kadar yeni doğan bebeklerini mikroplardan uzak tutmaya çalışsalar da birçok bebek yaşamlarının ilk zamanlarında soğuk algınlığı geçirebilmektedir. Yeni doğan bebeklerin bağışıklık sistemini tam olarak olgunlaşmadığından dolayı yetişkinler kadar korunaklı bir yapıya sahip değildirler. Bebekler soğuk algınlığı gibi durumlara daha açıktırlar.
Soğuk Algınlığı Oluştuğunda Tedaviye Yönelik Olarak Uygulanacaklar:
- Soğuk algınlığından şüphelendiğiniz takdirde mümkün olduğunca çabuk bir şekilde bebeğinizin doktorunu arayarak tavsiyeler alın. Bu sırada doktorunuz bebeğinizin spesifik ihtiyaçlarına yönelik tavsiyelerde de bulunabilir.
- Bebeğinizin birkaç saatte bir rektal yoldan ateşini ölçün ve ateşi 38 dereceden fazla ise doktorunuz bebeğinizi muayenehanesinde görmek isteyecektir.
- Bebeğinizde tıkanıklık varsa bir burun aspiratörü ile burnundaki mukusu dışarı çıkarabilirsiniz. Her iki burun deliğinde aspiratörü kullanın ve gerektiği durumlarda işlemi tekrarlayın.
- Bebeğinizin odasını nemli tutun ve nemlendirici cihazı kullanın. Nemlendirici cihazı kullanmanız bebeğinizin tıkanıklığını açacaktır. Bu cihaz genellikle uyku zamanlarında daha faydalı olacaktır.
- Soğuk algınlığı tedavisinde doktorunuzun önerdiği tuzlu burun damlasını kullanmayı ihmal etmeyin. Bu damlalar ise yeni doğan bebeklerde tavsiye edilmektedir. Ancak siz yine de kullanmadan önce bebeğinizin doktoruyla görüşerek yine tavsiyelerini alabilirsiniz.
- Bebeğinizin burun deliklerinin her birine de tuzlu burun damlasından 2 ile 6 damla kadar damlatın.
- Uyku sırasında bebeğinizin başını biraz yüksek tutun. Başını yüksek tutmanız daha iyi nefes alıp vermesine yardımcı olacaktır.
- Burunda akıntı ve tıkanma oluşumu
- İlk başlarda açık renkli ardından daha yoğun ve sarı veya yeşil renge dönüşen burun akıntısıdır.
- Vücut ısısının 38 derece üstüne çıkması
- Öksürük
- Hapşırma
- İştahın azalması
- Sinirlilik
- Uyuma güçlüğü
- Emzirirken sorun yaşama
Soğuk algınlığına neden olan virüsler genellikle öksürürken ya da hapşırırken yayılmaktadır. Havaya öksürmemek veya hapşırmamak gerekir. Sabun ve bol su kullanılmalıdır.
- Hastalığın birkaç günü bebeği hasta kimselerden mümkünse uzak tutmalısınız.
- Yeni doğan bebekleri hasta olan kimselerin ziyaret etmesine izin vermemelisiniz.
- Bebeğinizi taşımadan veya beslemeden önce mutlaka ellerinizi yıkamalısınız.
- Sabun veya su bulunmadığı takdirde, mikrop öldürücü alkol içeren ıslak mendilleri veya jelleri kullanabilirsiniz.
- Oyuncakları ve emzikleri sık sık yıkamayı ihmal etmeyin.