Yeni doğan bebeklerde konjonktivit; yeni doğmuş bebeklerde gelişmiş göz kapağı iltihabıdır. Bu hastalık bir ya da birden çok organı etkileyebilmekte ve büyük rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Yeni doğanda konjonktivit en sık görülen göz enfeksiyonudur. Bu hastalık bulaşıcı olmasıyla birlikte genetik faktörleri vardır. Bunlar; çevresel etkenler ve kişinin bünyesi hastalığa neden olabilmektedir.
Yeni Doğanda Konjonktivit Belirtileri
- Bebeğin gözünde oluşan çapaklanmanın rengi, şiddeti ve miktarına göre değişebilmektedir. Kızarıklık, yaşarma, kumlu göz hissi ve batma hissi ile kendini göstermektedir.
- Konjonktivit geliştiği anda gözlerin beyaz kısmında kırmızı veya pembe renk oluşmaktadır.
- Işığa karşı duyarlılık meydana gelir.
- Gözlerde irin ve akıntı oluşur.
- Uykuda gözlerdeki irinden dolayı göz kapaklarının birbirine yapışması görülür.
Yeni Doğan Bebeklerde Konjonktivit Nedenleri Nelerdir?
- Bebeğin sabun veya göz damlası gibi tahriş edici şeylere ya da kimyasallara maruz kalması
- Gözyaşı kanallarında tıkanma
- Doğum sırasında anneden geçen bakteri
- Doğumun ardından bebeğin yakınındaki diğer kişilerden kapabileceği diğer bakteri ve virüsler. Diğer insanların bebek ile yakın temasında bir virüs ya da bakteri bulaşabilir.
Konjonktivit Vakasından Bebeği Korumak İçin Yapılacaklar
Yeni doğan bebeğinizde konjonktivit vakasını önlemek için veya konjonktivitten bebeğinizi korumak için soğuk algınlığı yaşayan diğer kişilerden korumaya çalışmalısınız. Bebeğinize dokunacak kişilerden kesinlikle ellerini yıkamalarını rica edebilirsiniz. Bu durumdan çekinmenize hiç gerek yoktur. Çünkü soğuk algınlığı veya grip virüsleri bazen bebeklerde konjonktivite neden olabilmektedir. Mümkünse bebeğinizi 3 aylıktan önce soğuk algınlığı veya grip geçiren kişilerden tamamen uzak tutmaya çalışın.