Ebeveynlerin bebeklerini farkında olmadan sarsmaları sonucunda sarsılmış bebek sendromu meydana gelmektedir. Bu sendrom bebeklerin ölümüne dahi yol açabilmektedir. Öyle ki bu durum çocuklarda nörolojik yani zihinsel hasarlara neden olmaktadır.
Sarsılmış Bebek Sendromu’nun Hasarları Nelerdir?
Beyin sarsıntısı, omurilik hasarı ve felci, normal gelişimde gecikme ve motor gelişiminde problemler, kırık kemikler, çıkmalar, zeka geriliği ve çeşitli felçler meydana gelebilmektedir.
Sarsılmış Bebek Sendromu’na Yol Açabilecek Durumlar
- Bebeği veya küçük bir çocuğu sevmek maksadıyla sert bir şekilde ve üst üste hava atıp tutmak,
- Sırtta ya da omuzda taşırken jogging yapmak,
- Bir büyüğün dizinde veya ayağında otururken zıplatmak,
- Çocuğu ayak bileklerinden tutup havada döndürmek,
- Çocuğu kollarından tutarak döndürmek,
- Çocuk ağlarken şiddetli bir şekilde ayakta sallamak sarsılmış bebek sendromuna yol açabilecek diğer durumlar arasında yer almaktadır.
- 2 yaşın altındaki çocukları nedeni ne olursa olsun sarsmayın.
- Bebeğiniz durmadan ağlıyorsa ne yapmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Bildiğiniz gibi her bebek yaşamının ilk yıllarında fazlasıyla ağlamaktadır. Bu gibi durumların normal olduğunu kabullenin ve alışmaya çalışın.
- Eğer ki bebeğinizi bilerek veyahut istemeyerek sarstıysanız, korkmadan ve utanmadan kesinlikle bir sağlık kuruluşuna götürmeniz gerekmektedir. Bu gibi durumlar bebeğinizi daha sonradan karşınıza çıkabilecek birçok sorunlardan korur ve hayatını kurtarır.