Göbek fıtığı, göbek deliğinin içinden veya yakınından kaynaklanmaktadır. Fındık büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar çeşitli boyutlarda görülebilen göbek fıtıkları hayatı zorlaştırabiliyor.
Göbek fıtıkları, fıtık vakalarının yüzde 5-10 ‘unu oluşturmaktadır. Sigara ve alkol tüketimi yaranın iyileşmesinde bozucu etkiler gösterdiğinden fıtıkların tekrarlama riskleri yüksek olabiliyor. Kadınlarda göbek fıtıkları erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Özellikle gebelik sırasında anne adayı tarafından daha kolay fark edilebiliyor. Çünkü gebelik döneminde karın içi basınç artar ve bu durum da göbek fıtıkların oluşmasını kolaylaştırmaktadır.
Fıtık ağrısı hayatınızı zorlaştırabilir
Fıtık doktor muayenesi ile teşhis edilir. Ancak teşhisten emin olabilmek için hastaya mutlaka ultrasonografi uygulanmaktadır. Özellikle kilolu kişilerde göbek fıtığı gözle teşhis edilemez bu nedenle görüntüleme cihazları sayesinde göbek fıtığının tanısı yapılabilmektedir. Göbek fıtığının ortaya çıktığı açıklık bölgesi, doğumsal olarak zayıf bir nokta olduğundan göbek bölgesinin zorlanmasıyla göbek fıtığı ortaya çıkar. Göbek deliğindeki bu açıklıktan bağırsakların ve karın zarının çıkmasıyla meydana gelen ağrı, kişilerin günlük aktivitelerin yapmasını ve yürümesini zorlaştırmaktadır. Ağır spor yapmak, ani eğilip kalkmak, aşırı kilo, kronik kabızlık, hızlı kilo alıp verme ve öksürük gibi durumlar göbek fıtığının oluşmasının nedenleri arasındadır.
Uygulanan tedavi yöntemleriyle hasta rahat edebiliyor
Fıtık tedavisinde hem açık ameliyat hem de laparoskopik yöntemlerle sentetik yamalar yapılabilmektedir. Bu yama yöntemi eskiden kullanılan gerilimli dikiş yöntemine göre oldukça başarılıdır ve fıtığın tekrarlama oranını yüzde 1’e kadar düşürebilmektedir. Yama yöntemiyle gerdirmesiz olarak yapılan onarımla ameliyat sonrasında hastanın rahatsızlığı azalır. Bu nedenle yapılacak fıtık ameliyatında mutlaka yamaların kullanılması tavsiye edilmektedir.
Pek çok değişik yama materyali bulunsa da en ideal olanı; yabancı cisim reaksiyonu yapmayan, hastada rahatsızlık oluşturmayan, gerilmeye dayanıklı olan, yamaların deliklerinde normal dokunun gelişmemesini sağlayan ve alerjen özellik göstermeyen yamalardır.
Hasta hızla iyileşiyor
Bu tür fıtıklarda en etkili tedavi zamanında yapılan cerrahi müdahalelerdir. Ameliyatın dışındaki tedavi yöntemleri ameliyatla tedaviye göre daha başarısız sonuçlanabilir. Göbek fıtığı ameliyatı, açık veya laparoskopik yöntemle gerçekleştirilebiliyor. Hangi yöntemin seçileceği hasta ve doktorun tercihine göre değişmektedir. Laparoskopik yöntemle, hastalar normal yaşamlarına daha kısa sürede dönebilmektedir.
Ameliyattan sonra hastaların kesinlikle ağır kaldırmaması, aniden eğilip kalkmaması ve ağır sporlardan uzak durması gerekmektedir.
Göbek Fıtığı En Çok Gebelik Döneminde Görülüyor
Göbek fıtığı, göbek deliğinin içinden veya yakınından kaynaklanmaktadır. Fındık büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar çeşitli boyutlarda görülebilen göbek fıtıkları hayatı zorlaştırabiliyor.
22 Şubat 2017 Çarşamba 09:31
Bu haber kez okundu.
