Rahim içi tabakasının olması gereken yerin dışında yerleşim göstermesi ve giderek kalınlaşmaya başlaması çikolata kistlerinin oluşmasına neden olur. Bu şekilde oluşan yapılar yumurtalara yerleşerek kist halini alır ve giderek büyümeye başlar.
Çikolata kistlerinin temel özelliği tek bir yumurtalığı tutmasıdır. Ancak bazı durumlarda her iki yumurtalığı da tutabilmektedir. Bu durum yumurtalığın işlevinin bozulmasına neden olur ve yumurtalar olumsuz etkilenir. Bu da kadının gebe kalamamasına sebep olabilir. Kısırlığın oluşmasında yüzde 40 oranla çikolata kistleri etkilidir. Genetik faktörün bu rahatsızlığın oluşmasında etkili olduğu düşünülür.
Rahim için dokunun değişimi, etrafındaki dokularda da yapışıklığa sebep olur. Böylece anatomik yapı bozulur ve işlevler yerine getirilemez olur. Tüplerdeki tıkanıklık ve yapışıklık sperm hücresinin geçişini zorlaştırır. Bu da kısırlığın nedeni olarak sayılır.
Eğer bir yıl boyunca korunmadan ilişkiye girdiğiniz halde gebe kalamıyorsanız kısırlık sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Doktorunuza danışarak gebe kalamama nedeninizi tespit etmeli ve ona göre tedavi sürecine başlamalısınız. Tüp bebek yöntemi de gebe kalabilmeniz için önemli bir adımdır.
Bu hastalık gebelik ve menopoz dönemlerinde gerileme gösterebilir. Mutlaka zamanında tedavi uygulanması gerekir.
Çikolata kistlerinin belirtileri ise şu şekildedir:
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Sancılı adet kanamaları
- Aşırı adet kanaması
- İshal
- Kısırlık