Anne karnındaki bir bebeği olgunlaşana kadar taşımanın ne kadar önemli bir durum olduğunu herkes anlayamamaktadır. Bazı kadınlar küçük bir bebeği doğurmanın daha kolay olacağını düşünmekte ve erken doğum umut etmektedir. Ancak erken doğum tehlikesi gebelikteki en sık rastlanan problemlerden birisidir. Sakatlık olmadan doğan bebeklerdeki yeni doğan ölümlerinin %75’inin nedeni ise erken doğumdur.
Erken doğan bebekler daha narindirler ve erken doğmuş olmaları nedeni ile yaşamları boyunca sorunlar yaşayabilmektedir. Ciddi hastalıkları olabilmekte ya da ölüm gerçekleşebilmektedir. Çünkü bebek henüz tek başına yaşamaya hazır bir durumda değildir. Bir bebek ne kadar erken doğarsa yaşanan sorunlarda o kadar ciddidir. 25. haftadan önce doğan bebeklerde genellikle sorunlar yaşanabilmektedir.
Erken doğum tehlikesini daha başlangıcında saptamak önemli bir durumdur. Saptandığı takdirde erken doğum tehlikesi bazen durdurulabilmekte ya da doğum geciktirilebilmektedir. Bu gecikme ise bebeğin akciğerlerinin olgunlaşmasına yardımcı olabilecek ilaç verme ve erken doğum tehlikesine neden olan durumların tedavisi için zaman kazandırabilir.
Erken Doğum Tehlikesi Nedir?
Gebelik süresi 40 haftadır. Çoğu gebelikte ise doğum en son adetin başlangıç gününden 37 ile 42 hafta sonra başlamaktadır. Gebeliğin 37. haftasından önce doğum kasılmalarının başlamasına da erken doğum tehlikesi denilmektedir. Her 10 gebelikten yaklaşık birinde erken doğum tehlikesi gerçekleşmektedir.
• Doğum rahimdeki düzenli kasılmalarla başlamaktadır.
• Bebeğin doğum kanalına girebilmesi için rahim ağzı incelmekte ve açılmaktadır.
• Doğumun başlamasından neyin sorumlu olduğu ise kesin olarak bilinmemektedir.
Erken Doğum Tehlikesi
Erken doğum tehlikesi gebelikteki en sık rastlanan problemlerden birisidir. Sakatlık olmadan doğan bebeklerdeki yeni doğan ölümlerinin %75’inin nedeni ise erken doğumdur.
24 Şubat 2017 Cuma 15:14
Bu haber kez okundu.
