Doğumda görme fonksiyonları gelişmiş değildir. Yaşamın ilk aylarında görme eksikliği giderek artmaktadır. Bebek her iki gözünü kullanarak bir hedefe odaklamayı öğrenmektedir. Üç boyutlu görme henüz oluşmakta ve yaşamın bu erken evrelerinde bebek yakın mesafeden annesinin yüzünü ve hareketlerini ayırt edebilmektedir. Yetişkinliklerine yakın görme fonksiyonuna çocuklar 2 yaşında ulaşmaktadırlar.
İlk göz muayenesi: İlk göz muayenesi doğumdan sonra çocuk doktoru tarafından yapılmalıdır. Bu muayenede çocuk doktor göz küresi ve çevre dokularda bir anormallik olup olmadığını makroskopik olarak değerlendirilmektedir. Ardından göze ışık tutarak ışığın gözden geri yansımasını inceler. Işığın geri yansımasında eğer bir sorun varsa ya da göz bebeğinden kırmızı yerine beyaz bir yansıma alınıyorsa bebek hemen göz doktoruna götürülmelidir.
Bebek erken doğduysa retinopati riski artmaktadır: Eğer bebek 35. haftadan önce doğmuşsa doğumdan 4 hafta sonra prematüre retinopatisi bakımından göz dibi değerlendirmesi yapılmalı ve duruma göre uygun aralıklarla takip ve gerektiği takdirde de tedavi edilmelidir. Doğum haftası ve tartısı düştükçe prematüre retinopatisinde risk artmaktadır.
Şaşılık ve glokoma karşı 6 ayda doktora: Doğumun ardından 6. ayda göz kontağı kurmama, gözlerde kayma, ışık duyarlılığı, gözleri ovuşturma, fotoğraflarda gözbebeğinde beyaz renkte yansıma varsa göz muayenesi mutlaka tekrarlanmalıdır. Bu dönemde ortaya çıkan ya da belirginleşen en önemli sorunlar retinoblastoma denilen göz tümörü ve doğumsal glokomdur.
Bebeklerde İlk Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?
Bebek her iki gözünü kullanarak bir hedefe odaklamayı öğrenmektedir.
28 Kasım 2016 Pazartesi 22:53
Bu haber kez okundu.
