Ebeveynlerin en büyük problemlerinden birisi de gaz problemidir. Fakat gaz için gerekli önlemler alındığı takdirde bu durum azaltılabilmektedir.
Gaz Sancısı Her Çocukta Görülebilir
Gaz sancıları her yeni doğan bebekte 2 – 3 haftalık iken başlayan ve 4. aylarında sona eren bir süreçtir. Gaz sancıları, akşam saatlerinde huzursuzlanma ve sonrasında ise ağlama evresi iile kendini belli etmektedir. Gece geç saatlere kadar devam eden bu durum bebeğin geç saatlerde uyumasıyla sona erer. Her gün aynı saatlerde yaşanmaya devam eden bu durum tek bir nedene bağlı olarak açıklanamaz.
Beslenme Sırasında Hava Yutmadığına Emin Olun
Beslenme sırasında bebeğin yuttuğu hava, gaz oluşumunun nedenleri arasında yer almaktadır. Bebeğin beslenirken hava yutmasının önüne geçmek için beslenmenin doğru koşullarda gerçekleştiğinden emin olmalısınız. Bebek eğer ki anne sütü ile besleniyorsa meme başını tümü ile ağza alınması sağlanmalı ve bebeğin hızlıca sütü emmesini engellemelisiniz. Bu yöntem ile hem bebeğin beslenme esnasında hava yutma ihtimalini azaltacak hem de memenin acımasını da önlemiş olacaksınız.
Biberon ile beslenen bebeklerde ise emzik ile bebeğin ağzı arasında bir boşluk kalmamasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede hava yutabilecek bir boşluk ortadan kalkmış olacaktır. Biberonun deliği ne büyük ne de küçük olmamalıdır. Öyle ki her iki durumda da bebeğin hava yutma ihtimali artmış olacaktır. Ancak uygun biberon ucu deneme yolu ile bulunabilir. Tüm bunlara ek olarak bebeğin beslenmesi sona erdikten sonra bebeğin biberonu emmeye devam etmesini engellemeniz gaz oluşumunu azaltacaktır.
Doğru bir emzik seçimi bebekleri rahatlatacağı için tercih edilebilir. Fakat doğru bir emzik seçerek gaz oluşumuna engel olabilirsiniz.
Bebeğin Gazı Her Beslenmeden Sonra Çıkartılmalı
Bebeğin gazını her beslenme sonrasında çıkartmak, daha sonradan rahatsızlık yaşamaması için yapılabilecekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Beslenme esnasında 10 dakikada bir ya da bir memeden diğerine geçer iken bebeğin gazı çıkartılabilir.
Annenin Beslenmesi Neden Önemlidir?
Her anne bebeğini emzirdiği sürece gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalıdır. Soğan, karnabahar, kuru fasulye, kepekli yiyecekler, brokoli, portakal, lahana, greyfurt, limon, kafein ve inek sütü içeren yiyecekleri bu dönemde azaltmak gerekmektedir.
Gaz Sancılarının Nedenlerinden Biri: Hareketsizlik
Gaz sancılarının yoğun olarak görüldüğü akşam saatlerinden önce bebeğe ılık bir banyo yaptırarak sancıların şiddetini azaltabilirsiniz.
- Gaz çıkartma yöntemlerini deneyin ve bebeği rahatlatmaya çalışın.
- Her bebekte aynı yöntem ile başarıya ulaşılamaz. Bu nedenle bebeği rahatlatacak yöntemleri sırayla denemeniz daha sağlıklı olacaktır.
- Beslenmenin üzerinden 15- 20 dakika kadar bir süre geçtikten sonra egzersiz yaptırabilirsiniz.
- Bacaklarını bisiklet pedalı çevirir gibi yavaşça hareket ettirebilirsiniz.
- Gaz sancılarının en önemli nedenlerinden birisi de hareketsizliktir.
- Tüm bunlara ek olarak bebeğin karnına masaj yapabilir, rahatlamasını sağlayabilirsiniz.