Bebeğiniz, cildine dokunmak ve okşamaktan çok keyif alacaktır. Bebeğinizin hassas cildini zararlı etkilerden korumak bir ebeveyn için önemli bir görevdir. Bilmeniz ve yapmanız gerekenler bulunmaktadır. Bunlar:
Yumuşak Dokunuş: Bebeğin cildi etkileyici pürüzsüzlük ve yumuşaklıkta olsa dahi aynı zamanda sağlam ve dayanıklıdır. Cilt vücudun en büyük organıdır. Bir grup hücrenin bir araya gelerek ince ama güçlü bariyerdir. Cilt kendini yaşamı boyunca sürekli olarak yenilemekte hatta yenileme süreci doğumdan önce başlamaktadır. Yeni doğanın cildi başlangıçta mükemmellikten uzaktır. Özellikle de el bilekleri, ayaklar ve dizler etrafında doğumdan sonraki birkaç günde önemli oranda kızarma, soyulma veya dökülme olması endişeye sevk etmemelidir. Bütün bu durumlar normaldir.
Bebeğin cildi ilk birkaç hafta içinde dolarak genişlemekte ve daha pürüzsüz bir hale gelmektedir.
Nemlendiriciler: Bebeğin cildini sağlıklı tutmak için doğan yumuşaklığı ve gücünü korumak gereklidir. Bebeğin cildi soyulursa bile nemlendiricilerin kullanılması yararlı olabilir.
- Saf vazelin ya da mineral yağ gibi bileşenlerin olduğu kokusuz ürünlerde alabilirsiniz. Tavsiyeye ihtiyacınız varsa bir sağlık uzmanı ile görüşmek daha sağlıklı olacaktır.
- Hangi ürünü seçerseniz o ürüne bağlı kalmalısınız. Böylelikle bebeğin cildinin, çeşitli ürünlerdeki farklı bileşen karışımlarına tekrardan uyum sağlaması gerekli olmaz.
- Bebeğin güneşe maruz kalmasını azaltmak için alınabilecek ilk önlem giysiler ile ilgilidir. UPF 50 dereceli ve güneşten koruyan giysiler en iyi önlemdir.
- Sıcak günlerde, bebeğin ayaklarını ve bacaklarını örten hafif pamuklu giysiler giydirmelisiniz.
- Dışarı her çıktığınızda geniş siperli şapka giymesini sağlamalısınız.
- Güneş ışınlarının en güçlü olduğu zamanlar sabah 10 ile öğleden sonra 3 saatleri arasıdır. Bu saatler arasında dışarı çıkmaktan kaçınmalısınız.
- Dışarıda iken bebeği gölgede tutmalısınız.
- Bebeğin tırnaklarını kesmek için yumuşak bir tırnak törpüsü ve bebek tırnak makası kullanın.
- Tırnağını keserken parmak ucundaki deriyi sıyırmamak için parmağını sıkıca tutun ve parmağın iç kısmına bastırarak kestiğiniz tırnaktan da uzak tutun.
- Ayak tırnakları daha yavaş uzamaktadır ve genellikle de çok yumuşaktır. El tırnakları kadar da kısa kesilmesine gerek yoktur. Ayak tırnaklarını ayda bir ya da iki kez kesilebilirsiniz.
- İçe uzamış gibi görünebilir fakat bebekler nadiren bundan mustarip olurlar.
- Ayak tırnakları etrafındaki cilt kızarmış, sert ya da iltihaplı görünüyorsa bir doktora danışmanız yarar sağlayacaktır.