Babalarda anneler kadar çocukların yaşamında etkilidir. Hamilelik yalnızca anneyi ilgilendiren süreçlerden değildir. Baba da bu duruma alışma ve doğumu bekleme sürecini etkili bir şekilde yaşıyor. Yaşanan tereddüt ve babalık fikrine alışma erkeklerin sıkça yaşadığı fakat normal olan süreçtir. Babanın doğuma girmesiyle bebek ve baba arasındaki iletişimin daha güçlü olmasına neden olur. Bebeğin bakımı ve beslenmesi gibi sorumlulukları baba da anne kadar yerine getirir. Aradaki tek fark iletişimde kullanılan tekniklerdir.
- Bu dönemde anneyle birlikte hamilelik, doğum ve çocuk gelişimi konularında bilgi sahibi olun.
- Bebekle ilgili her konuda sorumluluk alın.
- Bebeğinizin canını acıtacağını düşünerek ondan uzak durmayın.
- Doğum sonrasında uyarıcıları fazla ortamlarda olmaları çocukların gelişiminde olumlu bir etki yaratıyor. Bebeğinizle farklı ortamlarda zaman geçirin.
- Bebeğinizle ilişkinizin gelişmesini istiyorsanız ona zaman ayırın.
- Uyaranlar zenginleştikçe çocuğun zihinsel gelişimin olumlu bir ilerleme gösterdiğini unutmayın.
- Çocuklar model olarak anne babalarını seçerler. O halde ona farklı mekanlarda ve koşullarda nasıl davranması gerektiğini en etkili öğretmek sizi evin dışında gözlemlemesine fırsat vermektir.
- Çocuğunuza ayrı bir birey olduğunu hissettirin.
- Onu dinleyin.
- Haklarına saygı gösterin.
- Kahvaltılar çocuğunuzla zaman geçirmek için uygun zamanlardan birisidir. Akşam yemeklerine de aynı özeninizi gösterin.
- Gününün nasıl geçtiğini sormalısınız.
- Ona uygun olduğu zamanlarda iş yerinize götürebilirsiniz. Böylece sizi çalışırken gözlemlemesine izin vermiş olursunuz.
- Fırsat buldukça okuldan siz alın.
- Tatillerde birlikte etkinlikler yapın ve çeşitli faaliyetlere katılın.