Çocuğunuzu “Ben Sana Demiştim!” şeklinde uyarmanız çocukta suçluluk duygusuna neden olur. Hayatımızda bu kadar büyük bir önem taşıyan sözcüklerin çocuklar büyüdükçe anlamları da değişir. Bebekken kullandığımız sevgi sözcüklerine ek olarak çocuklar büyüdükçe kızma ve hatırlatma sözcükleri de hayatımızın içine girmeye başlıyor. Deneyimler, davranışları olumlu veya olumsuz yönlerde şekillendirir. Çocukların dikkat çekmek için farklı davranışlar sergiler. Bunun nedenlerinden en önemlisi tüm gün ebeveynlerinden ayrı kalan bir çocuk, ailesinin dikkatini çekebilmek için farklı davranışlarda bulunur. Bu durumla en iyi başa çıkma yöntemi çocuğunuzla etkin vakit geçirmektir.
“Ben Sana Demiştim” Demek Yerine;
- Derslerinde başarılı olan bir çocuğa sürekli ders çalış uyarısında bulunmak bir süre sonra çocukta öfke duygusunun oluşmasına neden olur. Öfkelenen çocuk rutininde ders çalışırken anne babasına zır gitmek için ders çalışmayı bırakabilir.
- Çocuğun yaşına uygun sorumluluk ve görev vermek çok önemlidir. Yapılan uyarıları çocuklar zaman zaman duymayabilir veya gerçekleştirmeyebilir. Bunun nedenlerinden biri çocukların hazzı erteleme dürtüsünün yetişkinlerinki kadar kolay olmamasıdır.
- Ben sana demiştim demek yerine koşulsuz sevginin gösterilmesi daha doğrudur.
- Ben sana demiştim hatırlatması çocukta suçluluk duygusuna yol açıp, ilerleyen süreçlerde düşünce hataları yaşamasına sebep olur.