Her bebeğin gelişimi her zamanki gibi farklıdır. Kimi bebekler birinci yaşında yürümeye başlarken kimi bebekler ise onbeş, onaltı aylıkken yürümeye başlamaktadır. Eğer ki çocuk onsekizinci ayına girmesine rağmen yürümeye başlamadıysa, emeklemiyorsa, yatarken bacaklarıyla tekme hareketleri yapmıyorsa veya hatta bir eşyaya tutunup kalkmaya çalışmıyorsa, çocuğu mutlaka vakit kaybetmeden bir nöroloğa götürmeniz ve nörolojik tetkikler yaptırmanız gerekmektedir.
Bir çocuğun yürümeye geç başlamasının nedenlerine gelecek olursak;
Emekleme: Bebekler emekleme konusunda başarılı ise daha geç yürüyebilmektedir. Nedeni ise istedikleri yere emekleyerek ulaşabilmeleridir. Bu nedenledir ki genellikle yürümek yerine emeklemeyi tercih etmektedirler.
Fazla Kilo: Yaşı ve boyuna göre daha fazla kiloya sahip ise yürümekte zorlanırlar ve yürümek istemezler. Öyledir ki bebeği gereğinden fazla beslemek için zorlamamak gerekir. Aşırı kilo birçok sağlık problemine yol açabilmektedir.
Anne ve Baba Tutumu: Anne babanın aşırı korumacı davranması ve çocuklarının düşmelerinden, yaralanmalarından korktukları için yere bırakmazlar ve kucaklarında taşırlar. Bu tutum bebeğin yürümesinin gecikmesinin haricinde, fiziksel ve ruhsal gelişim alanlarında da gecikmelerine neden olmaktadır.
Tıbbi Sorunlar: Bebeklerin gelişimini etkileyen faktörlerin arasında yer alan bazı tıbbi sorunlar vardır. Bunlar; metabolik hastalıklar, kas hastalıkları, enfeksiyon, prematüre doğum ve beyin felci gibi sorunlardır. Bu nedenle bebeğin kaba motor gelişiminin haricinde bu gibi durumlar diğer gelişim alanlarını da etkileyebilmektedir.
Bebeklerde Yürüme Neden Gecikir?
Her bebeğin gelişimi her zamanki gibi farklıdır.
03 Ekim 2016 Pazartesi 11:06
Bu haber kez okundu.
