1-2 Yaşındaki Çocuğun Gelişimi Nasıldır?
1-2 yaşları arasında olan her çocuğun gelişimi farklıdır. Fakat genellikle:
- Gerçekleştirdiği keşifler için her gün övgü beklerler.
- Konuşmaya ve yürümeye ardından da şarkı söylemeye ve dans etmeye başlarlar.
- Merdivenlerden inip çıkmayı çok severler.
- Şekilleri boşluklara yerleştirmeye ve de nesneleri üst üste dizip sıralamaya başlarlar.
- Renk ve şekilleri ayırt edebilir ve sınıflandırabilirler.
- Bu dönemde taklit yetenekleri iyice artmıştır.
- Deneme, yanılma yolu ile her şeyi öğrenmeye çalışırlar.
- Bu dönemde keşfetme istekleri o kadar yoğundur ki, onları durduramazsınız. Siz ne kadar engellerseniz engelleyin er ya da geç o engeli aşacak ve isteklerine ulaşacaktır. Bu nedenle bu dönemde çocuklara sürekli yasaklar koymak yerine onun için tehlikeli olduğunu düşündüğünüz durumları ortadan kaldırabilirsiniz.
- Çocuğunuzun konuşurken yanlış söylediği şeyleri düzeltmeyin. Düzeltmeniz onun cesaretini kırabilir ya da kendine olan güvenini azaltabilir. Fakat yanlış söylemiş olduğu sözcüğün doğrusunu söyleyerek, doğru söylenişini öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.
- Bu yaşlarda yavaş yavaş sosyal ilişki kurmaya çabalar. Yaşıtları ile daha az çatışma ve daha çok işbirliği, anlaşma yaptığı görülür.
- Doğduğu andan itibaren bebeğinize masallar anlatabilirsiniz. Özellikle de bu dönemlerde yüksek sesle kitap okumalı veya resimli kitaplara bakarak hikayeler anlatmalısınız.
- Müzik bu yaştaki çocukların gelişiminde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Müzik çalabilen ve bunların yanı sıra sesler çıkaran oyuncaklar bebeğin dinlenme ve belleğini kullanma yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olmaktadır
- Fırsat buldukça çocuğu dışarı çıkarmalısınız. Hem temiz hava almalı hem de dış dünyayı tanıma fırsatını vermelisiniz.
- Evin içerisinde saklambaç oynayabilirsiniz. Sizi saklandığınız yerden bulmaya çalışacak ve sizden saklanmak ise çok hoşuna gidecektir. Sizi kolay bir şekilde bulabileceği bir yere saklanın ve böylelikle kazandığı başarıdan mutlu olacak ve dolayısıyla kendisine olan güveni de artacaktır.
- Çocuğun televizyon karşısında saatlerini geçirmesine izin vermek yerine yaşına uygun bir programı seyrederken yanında olabilirsiniz.
- Gözlerinizi, yüzünüzdeki organları ve burnunuzu tek tek işaret edip isimlerini söyleyebilir ve bu sayede çocuğunuza yüzünü tanıtmaya çalışabilirsiniz. Bir süre sonra bunun bir oyun haline dönüştüğünü göreceksiniz.
- Müzik kutusu, oyun hamuru, yazı tahtası, tebeşir, ayrıca şekillere, renklere, seslere, rakamlara, kavramlara göre eşleştirme, sınıflandırma oyuncakları da çocukların hayal güçlerini desteklemektedir.
- Oyuncak arabalar, içi doldurulmuş bez hayvan ve bebekler, plastik toplar, oyuncak müzik aletleri çocukların en sevdiği oyuncaklar arasında yer alacaktır. Bu yaşlarda çocuklar kumda oyun oynamayı veya toprağı kazmayı ve salıncakta sallanmayı da sevecektir.